Kannanotto Kruunuvuorenselän siltasuunnitelmaan

HTPS on lähettänyt kaupunkisuunnitteluvirastolle kannanoton sillan haittavaikutuksista kilpapurjehtijoiden ja muiden vesilläliikkujien kannalta. Allekirjoittajina on myös muita seuroja, yrityksiä ja perinnepurjelaivojen yhdistys.

Emme toki halua estää asukkaille tarpeellista joukkoliikennettä, vaihtoehtojahan on. Purjehdus on vain harrastus, mutta sille voidaan jättää tilaa jos hiin halutaan.

– Allekirjoittaneiden lisäksi kannanoton taakse ovat jälkeenpäin ilmoittautuneet myös Kulosaaren meripartio,  lippukunnanjohtaja Jesse Kivialho, Herttonimen venekerho Compass, Sarita Vihersalo sekä kommodori Harri Schalin Kipparilahden Venekerhosta.

LAUSUNTO 11.11.2008

Kaupunkisuunnitteluvirastolle ja kaupunginvaltuustolle

Olemme seuranneet huolestuneina suunnitelmia uuden Kruunuvuoren asuntoalueen liikenneyhteyksien ratkaisemisesta rakentamalla silta Kruunuvuorenselän yli. Sillan pohjoispuolelle jäävien pursiseurojen ja venealan yritysten toiminnan sekä asunto- ja pienvenesatamarakentamisen kannalta sillalla on merkittäviä vaikutuksia. Pyydämme, että näkökantamme huomioidaan liikenneratkaisuja tehtäessä.

Kruunuvuorenselkä on merkittävä purjehduskilpailujen järjestämispaikka, jossa pidetään joka viikko useita kilpailuja ja harjoituksia keväästä pitkälle syksyyn. Ne toimivat erityisesti uuden kilpailijapolven kasvattajina. Silta muodostaa sellaisen esteen veneille ja muutoksen tuulioloille ettei toiminnan jatkaminen ole mahdollista. Sillan eteläpuolelle jäävä puolisko ei kunnolla riitä kilpailujen järjestämiselle, joten myös Kruunuvuorenrantaan suunnitellun kisa- ja veneilykeskuksen toiminta jäisi vajavaiseksi.

Rajoitettu alikulkukorkeus merkitsisi osan jäsenkunnastamme karkottamista perinteikkäistä seuroistaan. Kun veneiden koko yleensäkin on jatkuvasti kasvanut, keskivedellä 18 metrin korkeusrajoitus koskee sillan valmistumisajankohtana yhä suurempaa osaa veneistä. Ilmaston muutoksien myötä kasvaneet meriveden korkeusvaihtelut uhkaavat matalampiakin aluksia sillan alituksessa.

Silta heikentäisi myös niiden uusien asumis- ja pienenvenesatamapalveluiden toimintaedellytyksiä, joita kaupunki suunnittelee Kipparlahden ja Herttoniemen rantaan.

Alueella toimii useita venealan yrityksiä, joiden toimintaa rajoitettu alikulkukorkeus haittaisi estämällä asiakkaiden pääsyä paikalle. Niitä ovat Hopeasalmen ja Mustikkamaan telakat ja Herttoniemenrannan lukuisat veneliikkeet, joukossa myös purjeveneiden maahantuojia. Tällaisten palveluiden säilyminen Helsingissä on olennaista kaupungin merelliselle luonteelle.

Kruunuvuorenselän ja Herttoniemenrannan edustan kesämaisemaan kuuluvat myös perinteikkäät purjelaivat, joita Helsingissä on onnistuttu säilyttämään hieno laivasto. Jokasyksyinen suuri perinnelaivojen eskaaderi jäisi siellä näkemättä, kun suuri osa laivoista ei mahtuisi sillan ali. Alueelle on rakennettu neljä laivoille sopivaa laituria, joihin ei enää pääsisi. Kaiken kaikkiaan laivayrittäjät menettäisivät mahdollisuuden suojaisiin iltaristeilyihin lähellä keskustaa, sillä muualla ei sellaisia alueita enää ole. Asialla on tuntuva vaikutus purjelaivojen rahoitukseen.

Jos sillan alikulkukorkeutta onnistuttaisiin lisäämään esitetystä 18 metristä esimerkiksi 25 metriin (mikä on mm. Saimaan vesistössä käytetty mitoitus), suurin osa purjelaivoista ja -veneistä pääsisi sillan pohjoispuolelle. Haittavaikutuksiksi jäisi tällöinkin kilpapurjehdustoiminnan merkittävä tyrehtyminen.

Helsingin Työväen Pursiseura ry
    Juha Mäkeläinen, puheenjohtaja