Lipunlaskupuhe Pyysaaren kalliolla 26.9.2009

Hyvät seuratoverit!

Aurinkoisesta ja lämpimästä syksystä huolimatta on tullut aika päättää tämä purjehduskausi. Suomen kesä on tarjonnut jälleen kerran upeat puitteet veneilylle – kilpailujen, matkapurjehduksen tai saaritukikohtiemme palveluista sekä luonnosta nauttimisen merkeissä.

Keväästä muistamme erityisesti Emäsalon Lenkin 60-vuotisjuhlakisan, jonka olemattomassa tuulessa käynnistynyttä starttikisaa jännitettiin Herttoniemen aallonmurtajalla sekä Pyysaaressa toista tuntia – ja Kustaanmiekan ohitusta joissain veneissä toinen mokoma. Keväällä viettiin myös tiedotustoimikunnan Svenin johdolla kokoaman upean Emäsalon juhlahistoriikin julkistusta sen kokoamiseen osallistuneiden kanssa. Tilaisuuteen oli vapaa-ajantoimikunta tehnyt ohjelman ja siellä kuultiin mm. Keppanan säveltämä Emäsalo-valssi.

Kilpailulautakunnaltamme on Aatun johdolla edistänyt kiitettävästi yhtä seuramme tarkoitusta. Tiistai- yms. perinteisten kisojen lisäksi pidettiin seuramme vuosipäiväkilpailujen yhteydessä kesäkuussa fokkareiden SM-kisat. Lisäksi seuramme vastasi elokuussa Helsinki Sail Racing Managementin järjestämien junioriluokkien avointen SM-kisojen turvajärjestelyistä sekä osin tulospalvelustakin. Kilpailulautakunnan toiminta tarjoaa jatkossa kiinnostavia tehtäviä oman seuran kisoissa sekä erityisesti 2011 Helsingissä järjestettävien EM-kisojen merkeissä. Kisojen järjestämisestä kiinnostuneille on tulevana talvena tarjolla runsaasti koulutusta, mukaan kannattaa ilmoittautua.

Seuramme kilpapurjehtijat ovat omien kisojemme lisäksi osallistuneet suuriin kansallisiin ja kansainvälisiinkin regattoihin mainettakin niittäen. Stella voitti Volvo Suursaari Racessa oman luokkansa mestaruuden. Viaporin tuopin 25-vuotis-kisassa ottivat folkkaripurjehtijamme kolmoisvoiton: kultaa SEEJ, hopeaa Oihonna ja pronssia Hilla. Fokkarimme Made ja Lipla kävivät elokuussa vierailulla Tallinassa Kalev Jahtklubin kisassa, ns. Greta-regatassa. Kauniit kuutosemme Topp ja Silene on myös nähty kilparadoilla – monien muiden tässä nimeltä mainitsemattomien veneiden tavoin.

Purjehduksen opetuksella luodaan perusta lajille ja tätä tehtävää ovat juniori- ja koulutustoimikuntamme jälleen tänäkin kesänä hoitaneet. Kiitos molempien toimikuntien väelle.

Seuramme saaritukikohtien Pyysaaren ja Pursiniemen eteen on jälleen kerran tehty valtaisa määrä talkootöitä, mistä lämpimät kiitokset kaikille niihin osallistuneille ja erityisesti kaikkien tukikohdista vastaavien toimikuntien vetäjille ja jäsenille.

Pursiniemessä on parannettu leirivalmiuksia, kun sinne kevään aikana rakennettiin telttapohjat leiriläisiä varten. Saana-veneen miehistö on nähty siirtämässä valtaisa määrä puutavaraa, josta alustat erityisesti Väiskin ja Karin työpanoksen asioista syntyivät. Ne onkin jo kesän optarileirillä toimiviksi havaittu. Millaisia juhannustalkoita me tulevina vuosina mahdammekaan saada telttapohjien rakentamisen sijaan?

Pyysaaren telakka-alueen luoteiskulma on saanut asfalttipäällysteen, minkä suunnittelusta ja teknisestä läpiviennistä kaupungin avustuksella kuuluu erityiskiitos satamakapteenimme nimeämälle työryhmälle Kimmo, Maukka ja Reide. Satama- ja telakkapaikat Pyysaaressa ovat tällä hetkellä jokseenkin täynnä, mikä kuvastaa pursiseuramme vetovoimaa. Erityisesti folkkareiden keskuudessa olemme suosituin pursiseura – laitureissamme on jo 15 kansanvenettä.

Pyysaaren ympäristön hoitaminen on jatkunut määrätietoisesti, josta osoituksia ovat syystalkoissa täyttynyt roskalava, jätteiden lajittelupisteet tai ravintolan terassia ympäröivät kauniit köynnöskasvit. Meidän jokaisen velvollisuus onkin omalta osaltamme pitää huoli kummankin tukikohtamme viihtyvyydestä ja siisteydestä myös talkoopäivien välillä.

Osa teistä on juuri saanut uuden mallisen telakkalaskun. Se on tehty SPL:n ja SVELin yhdessä tarjoaman uuden jäsenrekisterin laskutustoiminnolla ja lähetetty nappia painamalla elektronisena kirjeenä eteenpäin. Ensi vuonna hoidamme kaiken laskutuksen kyseisellä järjestelmällä. Tämäntyyppinen palvelu on erinomainen osoitus siitä, miten keskusjärjestöt voivat halutessaan tehdä järkevää yhteistyötä jäsenseurojensa hyväksi. SPL ja SVEL ovat kumpikin kysyneet loppukesästä jäsenseuroiltaan neuvoa ja suuntaviivoja tulevalle yhteistyölleen. Seuramme kantana on toivottu liittojen käynnistävän yhdentymisneuvottelut. Päällekkäisten toimintojen rakentamisen ja voimavarojen tuhlaamisen sijaan tuntuisi järkevämmälle, että kaikenlaisten veneilijöiden etuja ajettaisiin yhden liiton toimesta.

Seuramme täyttää ensi vuonna 85 vuotta. Juhlavuoden toimintasuunnitelman hyväksyminen ja seuramme toimihenkilöiden valinnat ensi vuodelle tapahtuvat syyskokouksessa, joka pidetään marraskuun 23. päivänä. Kaikki toimikunnat ottavat mielellään vastaan uusia jäseniä varmistamaan toimintansa jatkuvuutta ja uudistumista. Olkaa aktiivia ja ilmoittautukaa mukaan ottamalla rohkeasti yhteyttä toimikuntien vetäjiin.

Vuoden viimeinen yhteinen tapahtumamme on lauantaina 28.11. pidettävät pikkujoulut, jonka vapaa-ajantoimikunta on jälleen kerran luvannut järjestää. Talvella kouluttaudumme ja maaliskuussa tapaamme kevätkokouksessa.

>Kauden päättymisen merkiksi laulamme nyt Silja Mäkisen Lipunlaskulaulun ja sen jälkeen laskemme seuran lipun.

Helena Venäläinen