Lipunlasku 2006

Hyvät seuratoverit

Takana on ennätyskuiva kesä. Tuulia on ollut, tosin vaihtelevasti. Sääilmiöt ovat olleet vakava muistutus ilmastotyypin muutoksesta. Itämeren tilanne on huonontunut entisestään; olemme ihmiskuntana jättämässä tuleville sukupolville huonon perinnön.

HTPS:ssä on kuitenkin toimittu vastuullisesti. Omatoimisia seuratoimintamme kokoisia ympäristötekoja on tehty kevään ja kesän aikana. Septitankkien imutyhjennysjärjestelmä rakennettiin Pyysaareen ennätysvauhdilla ja "etuajassa", mistä kiitos Ilona Mäkeläiselle ja Jouni Remekselle. Pyysaarta on siistitty ja kehitetty HTPS:n ympäristövuoden hengessä; ympäristötoimikunta on aloittanut työnsä hyvin.

Venäjän savut tyrnien taustalla 21.8.2006

Kehittämisen pohjaksi saatu asiantuntija-arvio, jota voimme hyväksi katsomassamme määrin hyödyntää. Tämä tapahtuu jäsenten keskinäisen keskustelun, sitä seuraavan valmistelun ja avoimen päätöksenteon myötä. Keskustelun "virallisina" foorumeina ovat nettisivumme ja marraskuussa pidettävä syyskokous, mutta miksei myös parlamentit grillitulen valossa, tänä iltana Palma de Pyyn pöydissä ja tulevina viikonvaihteina kanttiinin kahvimukin ääressä.

HTPS:n Kansanveneet ovat menestyneet loistavasti kilparadoilla. Luokan Suomen mestarivene on Miru kipparinaan Antti Vallittu, miehistönään Jukka Glader ja Joni Ampuja. Sama vene ja kippari voitti myös ranking -kilpailun. Folkkareiden SM:kisoissa oli yhteensä 27 venettä, joista meidän seurastamme seitsemän. Kymmenen parhaan joukossa oli neljä HTPS-folkkaria: Janne Mäkisen Oihonna viides (ja paras puuvene), Pepe Åhmanin BlåPolle kahdeksas ja Jarmo Vehkakosken kipparoima Filur yhdeksäs. Mukana olivat myös Juhani Bremerin Pinkki, Veikko Pilven kipparoima Seej ja Markku Jutilan Lipla.

Ennätyssuuren Viaporin tuopin puufolkkarikisan palkintopöytää putsasi kisan jälleen kerran voittanut Janne Mäkinen kannoillaan muutamaa sijan jääneenä Seej kipparinaan Antti Vallittu sekä Lipla (Markku Jutila) ja Leila (Seppo Hulkkonen).

Saaristo- ja avomeriradoilla ovat kunnostautuneet veneemme Sans Rival, Stella, Sigismund, Mafalda, Berenike, Kotka, Made ja Bird. Nuorisomme on osallistunut menestyksellä avoimiin kilpailuihin sekä e-jolla- että Zoom8-luokassa, jossa Ville Ulmanen voitti Pyyn Pyrähdyksen. Onnittelut pärjääjille!

Seuramme talous on kohtuullisella tolalla. Jäsenten maksut ovat pysyneet suunnilleen ennallaan kuluvan 2000-luvun alkuvuodet. Tämä mahdollistaa seuramme perimmäisessä tehtävässä onnistumisen: tuomme veneilyharrastuksen tavallisten ihmisten savutettavaksi.

Tässä onnistuminen edellyttää kuitenkin tuntuvaa talkoopanosta: jos tasoksi vakiintunut yli kolmetuhatta vuosittaista talkootuntia teetettäisiin palkkatyönä, se tarkoittaisi lähes kahta henkilötyövuotta, jolle keskipalkan mukaan voidaan laskea yhteishinnaksi yli 60 000 euroa. Seuran laiturissa olevaa venettä kohden tämä tarkoittaisi yli viittäsataa euroa vuodessa. Tällaista venekohtaista lisälaskua tarkoittaa, jos talkootyö nollaantuu. Mutta koska olemme omatoimisia – siis me kaikki – saamme pidettyä kustannukset kurissa ja seuratoimintamme sekä fyysisiltä puitteiltaan että tapahtumiltaan hyvällä tasolla.

Pyysaaressa ja Pursiniemessä järjestetyt talkoopäivät ovat onnistuneet hyvin ja niille varatut tehtävät on saatu suoritettua. Yksi vakava aukko on: seuramme toimikunnista puuttuu ideoivia aivoja ja tekeviä käsiä. Kilpailutoimikunta joutuu toimimaan resurssiensa äärirajoilla. Olisi hyvä, jos pikaisesti saisimme innostuneita ihmisiä liikkeelle ja jo ensi talvena järjestettäviin kilpailujärjestäjä- ja tuomarikoulutukseen väkeä, seuraava kesä olisi helpompi.

Akuutti väen puute koskee myös nuorisotoimikuntaa – löytyisikö nykyisten ja tulevien junioreiden vanhemmista täydennysjoukkoja? Vapaaehtoisten toimijoiden puute vaivaa myös vapaa-ajantoimikuntaa, jota ilman emme tänäänkään juhlisi kauden päättymistä. Ilmoittautukaa vaikka jo tänään, niin olette alusta asti mukana suunnittelemassa tulevaisuutta ensi vuodelle.

Edessä on veneiden syyshuolto ja sitten talvikausi. Sinä aikana tapahtuu myös seuramme kannalta olennaisia asioita: marraskuussa pidämme ensi vuoden toimintaa linjaavan syyskokouksen ja maaliskuussa vuosikokouksen. Tilanteemme on toiminnallisesti ja taloudellisesti vähintäänkin tyydyttävä, joten tulevaisuuteen voidaan suuntautua levollisesti, muttei haasteita väheksyen. Kokousten välissä on mielen kohoketta, kuten pikkujoulut, ja taitojamme terästävää koulutusta. Olkaamme aktiivisia myös niissä.

Perinteemme mukaan ohjelmassa on Silja Mäkisen seurallemme tekemä HTPS:n lipunlaskulaulu, jonka jälkeen laskeutuu lippu.

Jyrki Helin Pyysaaressa 30.9.2006

helmikuu 2019