Lipunnosto 2005 (80v. juhlapuhe)

Hyvät yhteistyökumppanit ja ystävät, hyvät seuratoverit

Sydämellisesti tervetuloa tekemään palanen historiaa - juhlistamaan Helsingin Työväen Pursiseuran 80-vuotisuutta. Perinteiseen tapaan vappuaattona salkoon nouseva seuramme lippu avaa HTPS:ssä purjehduskauden.

Hyvät ystävät.

Olemme saaneet menneen talvikauden aikana valitettavia suruviestejä: joukostamme ovat poistuneet maineikas veneenrakentaja Reino Karpio, Sakari Riikonen, seuramme puheenjohtajankin toiminut Uolevi Laaja sekä Måns Andersson.

Månsin poismeno pari viikkoa sitten tuli meille suurena järkytyksenä ja täytenä yllätyksenä. Vain vajaa vuosi sitten juhlimme folkkarilaiturilla suurella joukolla iloisen ja hyväkuntoisen Månsin 75 vuorispäivää. Måns oli sananmukaisesti seuramme kantavia voimia sekä Pyysaaren puitteiden luomisessa että kilpapurjehduksessa. Månsia voi täydellä syyllä sanoa viime vuosikymmenten folkkareiden "grand old maniksi".

Kunnioitamme poismenneiden seuratovereiden muistoa hetken hiljaisuudella.

Alun perin Työväen Pursiseuran nimeä kantanut seura perustettiin tukemaan helsinkiläisen työväen merellisiä harrastuksia. Seura sai vankan aseman jo alkuvuosina sekä purje- että moottorivoimalla liikkuvan TUL-henkisen veneväen keskuudessa. Ensimmäisenä toimintavuonna 1925 seura kokosi 114 jäsentä ja veneluetteloon merkittiin yksitoista purjevettä ja kymmenkunta moottorivenettä. Nykyään HTPS:ssä on yli neljäsataa jäsentä, ja 141 purje- ja moottorivenettä seilaa seuran lipun alla.

Aikojen saatossa toimintamuodot ovat vaihdelleet, mutta seurallemme tunnusomainen luonne on säilynyt.

Tänä päivänä HTPS:n erityinen luonne seurojen joukossa on tarjota tavallisille ihmisille – siis meille optiojärjestelyjen ulkopuolisille – mahdollisuus veneily- ja purjehdusharrastuksen sekä siihen liittyvän seuratoimintaan. Veneilyyn liittyy omatoimisuus, johon HTPS tarjoaa tiloja ja koulutustakin, ja ainakin jossakin määrin saadaan lajiin liittyviä kuluja näin pidettyä kurissa. Konsepti toimii: HTPS:n jäsenmäärä on kasvussa, ja nuorta väkeä on tullut joukkoomme enemmän kuin aikoihin. Tulevaisuus näyttää hyvältä.

HTPS pysyy toimintakykyisenä talkootyön avulla. Talkootuntien vuotuinen määrä on tuhansia työtunteja, monen ihmisen vuosityöajan verran. Tällä panoksella saamme pidettyä kiinteistöt kunnossa täällä Pyysaaressa ja Pellingin Pursiniemessä sekä kehitettyä niitä. Asian tekee mahdolliseksi jäsenten antama erityisammattitaito, kuten kevään sähkö- ja putkityöt – esimerkiksi – osoittivat. Samalla saamme pidettyä toiminnan aktiivisen seuran tasolla.

Talkootyö merkitsee myös sitä, että harrastuksen kustannukset pysyvät kurissa ja tavallisen palkansaajan mahdollisuuksien rajoissa. Kun toiminta ja työ tapahtuvat hyvässä seurahengessä – mikä myös on meille ominaista – eivät ponnistukset tunnu ylivoimaisilta tai raskailta, vaan teoilta, joilla viedään yhteistä asiaa eteenpäin.

Talkoohengessä toimii myös purjehduskoulumme, joka tuo seuralle uusia ystäviä ja purjehdusharrastuksen pariin uusia ihmisiä. Samanlaisessa hengessä toimivat satama- ja telakkavastuulliset, katsastusmiehet ja mainio vapaa-ajan toimikunta, jonka panoksesta ja järjestelytaidoista saamme tänäänkin nauttia.

Kilpapurjehdus on ollut HTPS:n ohjelmassa alusta asti. Neljän viikon kuluttua on Emäsalon lenkin startti – Helsingin seudun perinteisin yhtäjaksoisesti toteutettu saaristokilpailu, joka starttaa 57. kerran ja on seuramme ”tavaramerkki”. Lenkki sopii kaikille, ja toivottavasti näemme jo tänä vuonna nousevaa aktiivisuutta tavallisen purjehtijakansan keskuudessa – perinteisten aktiivikilpailijoiden lisäksi - niin että saamme tämän alkukauden päätapahtuman uuteen nousuun.

Tiistaikilpailut jatkuvat tänäkin vuonna perinteiseen tapaan toukokuun puolivälistä alkaen. Viime vuosikymmeninä HTPS:ssä on ollut vahvaa kansanveneharrastusta ja seuran veneillä menestystä luokan kilparadoilla. Kaikki merkit viittaavat tämän boomin jatkuvan, ja samaa toivotamme seuran kuutosille, saaristo- ja avomeriluokkien veneille ja nuorille jollapurjehtijoille.

Seuran nuorisotoiminta on nousussa. Juniorileiri Pursiniemessä täyttyy vuosittain, ja torstain harjoituskilpailuissa on vipinää koko purjehduskauden ajan. Pitkästä aikaa ovat seuran nuoret mukana avoimissa kilpailuissa. Mutta ennen kaikkea: nuorilla on harrastuksensa parissa hauskaa, purjehdus- ja vesillä liikkumistaitojen lisäksi kehittyvät myös yhteenkuuluvuus ja seuraavan HTPS-sukupolven seurahenki.

Nostakaamme malja 80-vuotiaalle Helsingin työväen pursiseuralle, purjehdukselle ja Vapun päivälle.

Seurallemme ominaista oma-aloitteista kulttuuriharrastusta ilmentää Raija Möttösen tekemä HTPS:n kaunis ja mieleenpainuva lipunnostolaulu, joka johdattaa tulossa olevaan purjehduskauteen. Kausi alkaa että päättyy seurallemme omistettuun sävelmään, mistä kiitokset Raijalle ja Silja Mäkiselle.

Kulttuurista mainitakoon vielä, että tämän 80-vuotisjuhlan kaikilla kulttuuriesityksillä on HTPS – yhteys.

Nosta lippu.

Jyrki Helin Pyysaaressa 30.4.2005