Lipunnostopuhe 2007

Hyvät työväen pursiseuran jäsenet

Puheen aiheina oli mm. muistosanat Leo Studnitzkijlle, ympäristön ja varsinaisen toiminnan kehittäminen sekä hyvän pursiseuran ominaisuudet.

92-vuotias seuratoverimme Leo Studnitzkij poistui keskuudestamme maaliskuun 11. päivänä. Vanha Studi – kuten hänet seurassamme tunnetaan – on osallistunut Helsingin Työväen Pursiseuran toimintaan aktiivisesti kuuden vuosikymmenen aikana, viisikymmenluvun alusta aivan viime vuosiin saakka.

Muistamme Studia katsoessamme hänen istuttamiaan tyrnimarjapensaita sekä täällä Pyysaaressa ja Pursiniemessä. Studi oli eräs kantavia käytännön voimia seurassa, aina valmis maalarinammattinsa töihin ja kaikkeen muuhunkin rakentamiseen mitä kiinteistöjen ylläpito vaatii – usein yksin tai talkooporukkansa kanssa.

Vanhemmat jäsenet muistavat, miten Studi toimi 50-luvulta lähtien kirjeenvaihtajana ja tulkkina kielitaitoa vaativissa seuramme kansainvälisissä purjehtijayhteyksissä Leningradiin, Tallinnaan, Ruotsiin ja Saksaan.

Seuramme vahvuus perustuu hänen kaltaistensa pyyteettömään toimintaan. Tunnustuksena siitä TUL myönsi hänelle kultaisen seuratoiminnan ansiomerkin viime syksynä.
Pidämme hiljaisen hetken Leo Studnitzkijn muistolle.

-    -    -

Nyt viime vuosina seuran kehittämisessä on panostettu vahvasti ympäristöön. Aihe onkin edelleen ajankohtainen sekä viihtyvyyden kannalta että osana kokonaisuutta, toimissamme Itämeren pelastamiseksi. Mikä onkaan veneilijälle rakkaampaa kuin toive oman kulkuvetemme säilymisestä kirkkaana.

Käytössämme on nyt siisti septityhjennysjärjestelmä. Tervetuloa laituriimme, niin omat kuin vieraat veneilijät. Nämä palveluthan ovat kaikkialla kaikkien käytettävissä, ja laitteiston kunnossa pysymisen kannaltakin on vain hyvä että käyttö on riittävää. Saakoon satunnainen ohikulkijakin Pyysaaressa käydessään hyvän kuvan seurastamme.

Uusittu grillialue on toinen näkyvä suuren yhteisen ponnistuksen tulos. Siitä saamme kesän tultua nauttia, ja kiitos siitä kuuluu erityisesti Arja Ulmaselle, Reidar Studnizkijlle ja Pete Mikonsaarelle.
Nämä mainitsemani tapahtumat, kuten myös ympäristötoimikunnan perustaminen seuraan viime vuonna, heijastelevat asennemuutosta sekä ekologisen ympäristön että viihtyisyyden merkityksestä.

Edellisen lisäksi seuran varsinainen toimintakin on voimakkaassa kehityksessä. Nuoriso- ja kilpailutoiminnassa on jo parin vuoden ajan etsitty synergiaa lähiseurojen kanssa. Kruunuvuorenselän seurojen yhteystyö vahvistaa veneilyharrastusta alueella ja siten osaltaan torjuu väyliämme uhkaavia siltavaihtoehtoja.

Päättynyt vuosi oli taloudellisesti hyvä. Nyt on oikea aika tarttua seuran varustuksen kohentamiseen. Ensimmäisenä on vuorossa telakan, varastojen ja laiturien sähköjen kunnostus sekä kumiveneen varustelu kilpailu- ja nuorisotoimintaa tukemaan.

Minkälainen on hyvä pursiseura?

Moni seuran jäsen varmaan mainitsee kysyttäessä hyvän porukan, mutta kun ajatellaan seuran vetovoimaa siinä pitää olla myös objektiivisesti hyvä ominaisuuksia.

Yleisesti urheiluseurassa tarvitaan vilkasta junioritoimintaa ja tietysti aikuisten toimintamuotoja. Seuran tehtäviin pitää pystyä koko ajan houkuttelemaan uusia ihmisiä, toiminnasta pitää tiedottaa ja markkinoida sitä. Ja kolmanneksi olosuhteet – meidän satamiemme – tulee olla kunnossa.
Meillä on paljon näitä hyviä aineksia. Tänä kesänä junioreilla on Kruunuvuoren selän seuroille palkattu ohjaaja, jonka tuella harjoittelu saa uutta puhtia. Emäsalon Lenkin ja muiden kilpailujemme maine alkaa heijastua osallistujamäärissä ja kilpailun hengessä ja toimintamme on piireissä hyvin tunnettua. Pyysaaren sataman varustus ja hoito nostaa sen vähintään asialliseen tasoon kehittämissuunnitelmiemme mukaan.

Tämä kaikki vaati tekijänsä, ja myös uusia tekijöitä. Ajatelkaapa niitä jäseniä, jotka eivät ole tässä paikalla. Heissä on monia aktiivisia ihmisiä, joiden on saatava tietää seuran toimintamuodosta ja mahdollisuuksista osallistua seuran kehittämiseen. Asia pitää ottaa puheeksi heidän kanssaan, ja pitää myös löytää oikeita toimintamuotoja heitä varten.

Lopuksi toivotan kaikille seuratovereille hyvää kesää!

Nosta lippu.

Juha Mäkeläinen